10 Πρόχειροι Λόγοι..

9.7.07 by Cookie Basher




Οι Βρυξέλλες μου αρέσουν για τους ίδιους λόγους που δε μου αρέσει η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πράγματα δεδομένα για το μέσο Ευρωπαίο, αλλά όχι και για τον Έλληνα!
Είναι εκπληκτικό πόσο υποβαθμισμένα ζούμε στην Ελλάδα.. Δεν έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και μάλλον τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκει κανείς και αλλού.

1 Είναι το επίκεντρο της Ευρώπης, όχι μόνο από πολιτική άποψη, που δε με ενδιαφέρει καθόλου, αλλά πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά.
Καμμία σχέση φυσικά με την Ελλάδα, όπου αισθάνεσαι ξεχασμένος από το ίδιο το κράτος και τον υπόλοιπο κόσμο..

2 Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και γεωγραφικά. Αυτό σημαίνει πχ ότι η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία απέχουν από τις Βρυξέλες 1-3 ώρες με αυτοκίνητο και ακόμα λιγότερο με το τρένο.
τέλεια για εκδρομές τα σκ. (Η Θεσσαλονίκη απέχει 2,5 ώρες με το αεροπλάνο)





3 Ο κύριος όγκος πληθυσμού που ζει εδώ είναι όλων των διαφορετικών χρωμάτων, φυλών, εθνικοτήτων, προτιμήσεων κλπ.
Ζουν σε αρμονία και αυτό φαίνεται ακόμη και όταν περπατάς στο δρόμο. Φωνές, ζοχάδες, ηχορύπανση, γενικότερο αλαλούμ; όχι εδώ, στην Ελλάδα.


4 Ποτέ δεν κάνει τόση ζέστη που να θες να βγάλεις ακόμα και το δέρμα σου. Στην Ελλάδα υποφέρω από το κλίμα, μερικές φορές νομίζω ότι βράζω στα καζάνια της κολάσεως, εκεί που πάνε οι γκέι.
Μου αρέσει που το μάξιμουμ της θερμοκρασίας είναι οι 35 βαθμοί, κι αυτό σπάνια. Μου αρέσει που έχουμε Ιούλιο και κυκλοφορώ με πουλοβεράκια (κρύβουν και τα "κιλάκια") :Ρ
Αυτό βέβαια είναι σχετικό. Μερικοί δεν αλλάζουν με τίποτα τη ζέστη, την υγρασία και τον ήλιο που σου καίει το κεφάλι μέχρι τον εγκέφαλο.
Ο καιρός εδώ αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, ξαφνικά και απροειδοποίητα. Από τη μια δεν είσαι σίγουρος πώς να ντυθείς, από την άλλη δε λείπουν οι εκπλήξεις. http://weather.cnn.com/weather/forecast.jsp?celcius=true&locCode=EBBR&zipCode=863889866286

5 Ευκαιρίες για δουλειά/καριέρα. Βασικός μισθός περίπου 1300 ευρώ (τα διπλάσια από την Ελλάδα).

6 Πράσινο. Είναι αδιανόητο για κάποιον που έχει μεγαλώσει σε κάποια μεγάλη πόλη της Ελλάδας το πόσα πάρκα έχουν οι Βρυξέλες, στο καράκεντρο ή σε απόσταση 10-15 λεπτών με αυτοκίνητο και ακόμα λιγότερο με μετρό.
Και μη φανταστείς πάρκο στυλ 100 τετραγωνικά, με 20 δέντρα και 3 παγκάκια. Μιλάω για εκτάσεις στρεμμάτων, τίγκα στο δέντρο, στο πιο-κέντρο-δε-γίνεται!
Δέντρα & πάρκα παντού μεσα στην πόλη.






7 Οικολογική συνείδηση. Πέρα του ότι χρησιμοποιείται πυρηνική ενέργεια για φωταγώγιση δρόμων και λεωφόρων, χρησιμοποιείται αιολική και ηλιακή. Εννοείται φυσικό αέριο σχεδόν ο κανόνας.. Το δίκτυο μεταφοράς είναι πολύ καλά οργανωμένο, η ανακύκλωση είναι καθημερινή συνήθεια.

8 Πόλη φιλική προς πεζούς, ποδηλάτες, joggers, μανάδες με καρότσια. Οι πεζοί έχουν προτεραιότητα πάντα σε διαβάσεις χωρίς φανάρι (ακόμα συνηθισμένος από Ελλάδα, περιμένω να περάσουν τα αυτοκίνητα, που στο μεταξύ έχουν ήδη σταματήσει)

9 Τα σύννεφα. Σαν cloud gazer που είμαι, εδώ έχω πολλούς λόγους να κοιτάω ψηλά στον ουρανό. Τα σύννεφα είναι εκπληκτικά χαμηλά, είναι χορταστικά και μπαμπάτσικα! Το ότι είναι τόσο κοντά, εκτός του ότι φαίνονται σα να είναι σε απόσταση χεριού, κινούνται εκπληκτικά γρήγορα, που μοιάζει με την τελική σκηνή στην "Ολική Επαναφορά".


10 Είναι αλήθεια ότι οι Βέλγοι και ειδικά εκ Βρυξελλών είναι κάπως ξενέρωτοι, σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα: δεν έχουν μπουζούκια, δεν κάνουν "ζημιές" στα μαγαζιά, δεν το ξενυχτάνε. Εννοείται πως δεν ξέρουν να περνάνε καλά (ένα σταθερά αναπαραγόμενο στερεότυπο στην Ελλάδα για όλους τους άλλους).
Υπάρχουν όμως τόσες επιλογές για να περάσεις καλά ένα βράδυ στις Βρυξέλλες. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, η Αμβέρσα είναι πάντα μια καλή επιλογή για clubs, σε απόσταση 30-40 λεπτών με αυτοκίνητο (Η Αμβέρσα είναι μια πόλη που συνδυάζει πολλά καλά από Βέλγιο και Ελλάδα).


Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει ποστ με τα άσχημα (όταν θα έχω νεύρα όμως!)

Filed under , having Edit 

0 comments: