Sleepout

23.2.08 by Cookie Basher

Από το blog του M. Hulot

Πώς περνάει μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα σε μια πλατεία;
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχει χρειαστεί να αναρωτηθούμε γι αυτό. Έχουμε την ασφάλεια και τη ζεστασιά του σπιτιού μας. Οι περισσότεροι, όχι όμως όλοι. Για μερικούς ανθρώπους η πλατεία γίνεται κάθε βράδυ το σπίτι τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα εισπράξουν καχύποπτα ή περιφρονητικά βλέμματα για την εμφάνιση και τη μυρωδιά τους. Εκείνοι που όταν κάθονται δίπλα μας στο λεωφορείο μπορεί να αλλάξουμε θέση. Τους αντιμετωπίζουμε σα να βρίσκονταν σε όλη τους τη ζωή στο δρόμο και σα να είναι αυτονόητο πως θα μείνουν για πάντα εκεί.
Μια χειμωνιάτικη βραδιά, μια από τις πλατείες που φιλοξενούν πολλούς άστεγους, η πλατεία Κλαυθμώνος, θα αλλάξει. Θα φωτιστεί και θα γεμίσει περαστικούς. Ζεστά ροφήματα θα μοιράζονται και θα προβάλλονται ταινίες από την Κλίμακα που θα διοργανώσει εκεί για τρίτη χρονιά ένα sleepout. Η ιδέα είναι να περάσουμε ένα βράδυ έξω, να ενημερωθούμε για το φαινόμενο των αστέγων, να κάτσουμε γύρω από μια φωτιά, ακόμα και να κοιμηθούμε σε ένα sleeping-bag στην πλατεία. Να νιώσουμε κάτι από την καθημερινότητα των ανθρώπων που στερούνται στέγης και άλλων βασικότατων αγαθών.
Παρόμοιες βραδιές διοργανώνονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό με σκοπό την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου για το θέμα των αστέγων. Το πρόβλημα στέγης απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και στην Ελλάδα, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές (φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται ταυτόχρονα sleepout και στην Πάτρα).
Ας μην το δούμε σαν μια ευκαιρία να αντισταθμίσουμε τον υπερκαταναλωτισμό μας. Ούτε σαν φιλανθρωπικό event. Ίσως να γίνει μια αφορμή να μάθουμε για ένα κοινωνικό πρόβλημα που το συναντάμε σε τόσες γωνιές του δρόμου, είναι δίπλα μας και μας αφορά.
Ντίνα
[H Kλίμακα και οι άστεγοι χρειάζονται συμμετοχές για το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου και συμπαράσταση. Διαδώστε το και βάλτε ανακοινώσεις σε blog και myspace...Η ολονυχτία ξεκινάει στις 8 το βράδυ και τελειώνει στις 6 το πρωί.]

Filed under having Edit 

0 comments: