11 Bad 80s comedies we love

14.11.07 by Cookie Basher

Oh yes. 11 (αμερικάνικες) κωμωδίες από τα 80s, με τις οποίες γαλουχήθηκε η γενιά μου, βλέποντάς τες στην ελληνική τηλεόραση, κυρίως στο Mega, αρχικά τα βράδια και αργότερα τα απογεύματα της Κυριακής. Ταινίες αντικειμενικά κακές ή στην καλύτερη μέτριες, ο ορισμός του cheesy, αλλά που απολαμβάναμε στο μέγιστο, έστω και αν πολλοί δε θέλουν πλέον να το παραδεχτούν, για ευνόητους λόγους. Θα μου πείτε πως τα 80s ήταν γεμάτες με τέτοιες, σωστό, και γι' αυτό η λίστα έχει μόνο μερικές από τις πιο παιγμένες ταινίες στην ελληνική tv και δεν περιλαμβάνει blockbusters (πχ Pretty Woman, Ghostbusters). Θυμάμαι τον εαυτό μου να περιμένει πως και πως να τελειώσουν οι βραδινές ειδήσεις της Κυριακής, ίσα να τις δω και μετά να με στείλουν με το ζόρι για ύπνο, αφού σηματοδοτούσαν το τέλος του σ/κ και την αρχή μιας νέας σχολικής εβδομάδας.
Σχεδόν οι μισές είναι του τύπου coming-of-age, ή / και ως δια μαγείας μεταμορφώσεων εφήβων σε αυτό που κάνει το αντίθετο φύλο (πάντα) να παθαίνει ντουβρουντζά.
Σε τυχαία σειρά:
(Κλικ στον τίτλο για imdb.)


1.
Can't Buy Me Love (1987)

Tagline: "Ronald is making an investment in his senior year. He's hiring the prettiest cheerleader in school to be his girlfriend."

Με ελληνικό τίτλο "Η Γόησσα και τα Δολάρια" (sic), κλασσικό παράδειγμα highschool ταινίας με cheerleaders, football captains, prom, κάστες με geeks/δημοφιλείς κλπ.
Όλα τα στερεότυπα που μπορεί κανείς να θέλει, είναι εδώ.
Ο geeky Ronald, κάνει μια συμφωνία με την Cindy, το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου, προκειμένου να πετύχει να μπει στην κλίκα με τους "cool". 1000 δολάρια για να το παίξουν ζευγάρι για ένα μήνα. Το σχέδιο πετυχαίνει, αλλά...

Έτσι ξεκίνησαν ο Seth Green και ο Patrick Dempsey του Grey's Anatomy.
YouTube: The Deal, Opening & I Got You MV.

2. Teen Witch (1989)

Tagline: "Fall under her spell."

Συγγενική με την προηγούμενη ως προς το θέμα, αλλά όπως λέει και ο τίτλος, η nerdy Louise Miller ανακαλύπτει στα 16 της ότι είναι μάγισσα. Φυσικά ο στόχος είναι ο football captain του σχολείου, ο Dan και η μεταμόρφωση από μαύρο χάλι στο πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου. Σα να λέμε "Μαρία η άσχημη" with a twist.

Για '89 είναι πολύ 80s!
Η Robyn Lively είναι το πρόσωπο ολόκληρου του ποστ, όχι μόνο γιατί εκπέμπει αθώα eightίλα, αλλά γιατί και η ταινία είναι το απόλυτο teen flick, ένα σημείο αναφοράς στα 80s, απ' όπου και να την πιάσεις: ρούχα, μουσική, κλισέ, σενάριο, opening credits κλπ
Σκηνές σαν αυτή, αυτή κι αυτή με τραγούδια από την ταινία, δικαιώνουν τον πιο πάνω τίτλο!
Απίστευτο, αλλά η ταινία θεωρείται κάτι-σαν-καλτ στην Αμερική, με αφοσιωμένο κοινό (κυρίως γκέι άντρες, no surprise there), προβάλλεται συχνά στην τηλεόραση και σε κάποιες αίθουσες, έχει κυκλοφορήσει άλμπουμ με διασκευασμένα τα τραγούδια και ετοιμάζεται και μιούζικαλ στο Broadway(!).
YouTube: Το φινάλε στο prom.

3. Weird Science (1985)

Tagline: "It's all in the name of science. Weird Science."

Αυτή η ταινία είναι όντως κακή.
Written & directed by John Hughes, που έδωσε πολλά τέτοια ...διαμάντια εκείνη την εποχή, με πρωταγωνίστρια την Kelly LeBrock (αυτό τα λέει όλα) στο ρόλο της Lisa, της γυναικάρας-δημιούργημα 2 άπειρων εφήβων. Try this at home.

O Robert Downey Jr. σε ένα μίνι ρόλο που ούτε θα θυμάται κι ο Bill Paxton αγνώριστος σε έναν ρόλο που θα θέλει να μη θυμάται.
YouTube: Trailer

4. Adventures in Babysitting (1987)

Tagline: "She thought babysitting was easy money - until she started hanging out with the Andersons."

Ή αλλιώς "Οι περιπέτειες μιας babysitter". Elisabeth Shue, Penelope Ann Miller (άλλη μια 80s φιγούρα) κι ο Vincent D'Onofrio με μακριά ξανθά μαλλιά ως Thor. Όλοι την έχουμε δει. Είναι όσο cheesy μπορεί να είναι μια ταινία του Chris Columbus. 'Nuff said.
But! Δεν ήξερες ότι σχεδιάζεται remake, τό 'ξερες;
YouTube: Opening + Singing the Blues


5. She's Out of Control (1989)

Tagline:"How can you protect your daughter when boys think about sex 652 times a day!" / "Girls go wild, boys go crazy, and dads go nuts!" και άλλα χαριτωμένα.

Ψευτοπουριτανική αμερικανιά, που το Μέγκα για ένα διάστημα έβαζε επανειλημμένα. Ο Tony Danza εδώ (την εποχή του "Who's The Boss" κι όπως προτιμώ να τον θυμάμαι), είναι ο Doug Simpson, που ανησυχεί μην του πηδήξουν την κόρη, η οποία (φυσικά) μετατρέπεται από κοριτσάκι με γυαλιά, σιδεράκια και λοιπά αξεσουάρ, σε 15χρονο παρτσακλό, up for the grabs (ωραίο παράδειγμα! :Ρ).
Φυσικά και εμφανίζεται ο Matthew Perry στο ρόλο του εεε επίδοξου εραστή, και μάλιστα αυτός ο ρόλος δεν είναι από τους πρώτους του (όπως νόμιζα), αλλά είχε ήδη κλείσει 10ετία στο χώρο, από 10 χρονών παρακαλώ.
YouTube

6. Mannequin (1987)

Tagline: "Coming To Life February 13th"
"Just because Jonathan's fallen in love with a piece of wood, it doesn't make him a dummy".

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η ταινία φταίει για μερικούς από τους χειρότερους εφιάλτες που είχα ως 5χρονο. Έβλεπα ότι κούκλες βιτρίνας ζωντάνευαν και είχαν άσχημες διαθέσεις. Αν βάλεις και τις κούκλες των ελληνικών καταστημάτων στα 80s, δε θέλει και πολύ!
Η ταινία θεωρείται άτυπο remake μιας άλλης, του 1948, που είχε βασιστεί στο μιούζικαλ One Touch of Venus, αν και ο σκηνοθέτης λέει ότι η ιδέα προέκυψε τυχαία, όταν περνούσε από μια βιτρίνα και του φάνηκε πως η κούκλα ήταν ζωντανή.

Το στόρυ της ταινίας πασίγνωστο, όσο και τελείως κουλό. Η εδώ 31 χρονών (!) Kim Katrall είναι η βασανισμένη αρχαία Αιγύπτια πριγκίπησσα
Ema Hesire, που ήρθε από το 2514 πΧ και έγινε ένα με μια κούκλα βιτρίνας, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο δημιουργός της.
4 χρόνια μετά γυρίστηκε και sequel, αλλά δε θέλω να ξέρω.
YouTube: Opening & Fan made Video του "Nothing's Gonna Stop Us Now".

7. Outrageous Fortune (1987)

Tagline: "The CIA is trailing them. The KGB is tracking them. The phone company is tracing them. The police are chasing them. The cowboys are herding them. And the Indians are hunting them. Are they going to fall for all of that?"

Για κάποια χρόνια, το Μέγκα έβαζε συνέχεια 80s ταινίες με τη Bette Midler, όπως τα Big Business, Ruthless People & Beaches. Την πρώτη την απολαμβάνω ακόμα και τώρα πολύ αλλά δεν είναι αρκετά corny για να έχει θέση στη λίστα, ενώ η δεύτερη θα μπορούσε άνετα. Κράτησα το Outrageous Fortune (ή αλλιώς "Δυο άσπονδες Φίλες"), γιατί παίζει και η Shelley Long, άλλη μια καρα-80s ηθοποιός και γιατί την πρώτη φορά που την είχα δει την είχα καταβρεί! Ακόμα και τώρα μη σου πω. Η ταινία που ξεχωρίζω από την 11άδα.

To tagline τα λέει όλα. Οι ηρωίδες, Lauren και Sandy, εντελώς αντίθετες, ανακαλύπτουν ότι τις συνδέουν περισσότερα απ' όσα αρχικά νόμιζαν, αρχής γενομένης του κοινού τους γκόμενου και διπλού πράκτορα Michael (Peter Coyote).

Ο τίτλος προέρχεται από τον Άμλετ, ενώ η Bette Midler ήταν έγκυος όταν γυριζόταν.
YouTube: Nine Years of Ballet, Asshole!


8. My Stepmother Is an Alien (1988)

Tagline: "A million lightyears from home, she's found a husband, a stepdaughter and a dog. When she finds out about sex, she may just stay for weekend."

Ή αλλιώς η "Σεξωγήινη" (lol), χρειάστηκε 10 επιπλέον σεναριογράφους, άσχετα που μόνο οι 4 αναφέρονται στα credits.
Kim Basinger, Dan Akroyd κι ένα μάτι-φαλλός από το διάστημα.

YouTube: H Kim Basinger τα πετάει όλα στη φόρα και δίνει PG-13 στην ταινία, Alyson Hannigan & Seth Green στο πρώτο ραντεβού, θα ακολουθήσει συνέχεια στο Buffy, the Vampire Slayer.

9. Who's That Girl (1987)

Tagline: "A funny thing happened on the way to the bus station."

Κανονικά ο τίτλος δεν έχει ερωτηματικό, γιατί θεωρείται γκαντεμιά για μια ταινία στο box office. Παρ' όλο που προνόησε το στούντιο, το
Who's That Girl πάτωσε εισπρακτικά και καταρρακώθηκε από τους κριτικούς.
Ταινία καθαρά βασισμένη στο όνομα της Madonna που της χάρισε ένα
Χρυσό Βατόμουρο στην απονομή του 1988-προτάθηκε για κάμποσα.
Είναι μεταφορά του
Bringing up Baby του 1938 και πλέον θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες της δεκαετίας, κάτι στο οποίο συνέβαλλαν τα τραγούδια της Madonna. Τελικά πάλι κερδισμένη βγήκε η Maddy από αυτό!

YouTube: Opening, trailer, Who's That Girl MV

10.
Vice Versa (1988)

Tagline: "Just when he was ready for mid-life crisis, something unexpected came up. Puberty."

Μπορεί ο τίτλος να μη λέει κάτι, αλλά σίγουρα θα την έχετε πετύχει. Είναι της κατηγορίας παιδί-και-γονιός-αλλάζουν-σώματα που είχε μεγάλη επιτυχία τότε, αφού εκτός από τη συγκεκριμένη, είχαν βγει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άλλες 4 : 18 Again!, Like Father Like Son, Big, & Dream a Little Dream. Στην ουσία είναι μια μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος, που εκδόθηκε το 1882 και μεταφέρθηκε σε εικόνα πάμπολλες φορές.
Ο πατέρας εδώ είναι ο Judge Reinhold, άλλη μια καθαρά 80s μουτσούνα κι ο γιος ο Fred Savage, παιδί σταρ της εποχής. Όλα ξεκινάνε με ένα μυστηριώδες κρανίο από την Ανατολή και η συνέχεια γνωστή.
YouTube: Τα πρώτα 10 λεπτά της ταινίας.

11. Splash (1984)


Tagline: "Allen Bauer Thought He'd Never Find The Right Woman... He Was Only Half Wrong!"

Αν και το Splash δεν είναι τόσο κακή ταινία, μόνο και μόνο για τον cheesy factor γοργόνα σε ταινία του 80, δε μπορώ ν'αντισταθώ.
Το είδος στο οποίο ο Tom Hanks κόλλησε πολλά ένσημα στο ξεκίνημά του, η ανάλαφρη κωμωδία, έχει κι άλλες ταινίες που θα μπορούσαν να είναι στη λίστα (πχ Bachelor Party, Big, Turner & Hooch).
Ακόμα και ο John Travolta είχε απορρίψει το σενάριο, γιατί το βρήκε "too corny"! (Άλλοι που το απέρριψαν ήταν ο Bill Murray κι ο Dudley Moore.)
Πάντως, η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία στο box office και μάλιστα θεωρείται ότι έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό την αμερικάνικη κουλτούρα: το όνομα της Daryl Hannnah στην ταινία, Madison (από τη Madison Avenue) έκτοτε έχει γίνει από τα δημοφιλή γυναικεία ονόματα.
YouTube: Fan made video & Παραλίγο!

Επισημάνσεις παραλείψεων - προτάσεις δεκτές με χαρά!
ps. Εννοείται πως το ποστ δανείζεται το "11" από τον mr. έντεκα :)

15 comments:

oni said...

Έχω δει τις μισές απ' αυτές, (παίζει και τις υπόλοιπες αλλά δεν τις θυμάμαι) και κάθε φορά που βλέπω τη μετάφραση της "Σεξογήινης" μου ρχεται να βάλω τα γέλια. Και είναι κάτι σημαντικό διότι σιχαίνομαι το μπαστάρδεμα των τίτλων από τους Έλληνες. Δεν ξέρω γιατί, αυτό είναι τόσο γελοίο που ταιριάζει.

Υ.Γ. Λάτρευα μπείμπισίτερ, ριμέικ;;;

Marvin said...

Δεν θα κολλαγε και το Electric dreams εδω; Την καλημερα μου!

enteka said...

τέ-λει-ο

και οι δικές μου: Έντεκα (αγαπημένες '80ς κωμωδίες)

Jirashimosu said...

Ντρέπομαι αλλά έχω δει κάθε μία από αυτές κι έχω απολαύσει το κάθε λεπτό!

(Τώρα που το σκέφτομαι δε ντρέπομαι και τόσο)

80s rule!!!

jg said...

χαχαχααααααα.omg, niw8w old! tis prwtes den tis exw dei kan, alla tis ypoloipes...ante tis vlepw kai gia 123456h fora. kai ena exw na pw mono...'9 years of ballet asshoooooooleeeeeee' !!! prepei na to kanw t shirt

Anonymous said...

θυμάμαι η γοργόνα μου είχε δημιουργήσει απίστευτη εντύπωση. με την σεξωγήινη δε είχα γελάσει πολύ, πανέξυπνη απενοχοποιημένη κωμωδία

Cookie Basher said...

oni, και γω το ίδιο ακριβώς!

Marvin, την έχω ακουστά αν και δεν την έχω δει! Μάλλον δεν είναι και από τις ταινίες που προβάλλονταν συχνά στην tv, σωστά; :)

enteka, :)
Ο_ο
Επίσης διαβάζοντας το ποστ σου, συνειδητοποίησα ότι άφησα απ' έξω τη Διαβολογυναίκα!!

Jirashimosu, καλά κάνεις και δεν ντρέπεσαι! Μαζί σου κι εγώ

P.O.V of a G, μήπως να το εκτυπώσεις σε εσώρουχο; Θα είχε κάποιο νόημα :Ρ
Και να δεις το Teen Witch, ντροπή σου!

Cookie Basher said...

ethan, όταν εγώ είχα δει τη σεξωγήινη πρώτη φορά, ήμουν τόσο μικρός που αναρωτιόμασταν με τους φίλους μου τι θέλει να πει ο τίτλος! Πέρασαν χρόνια για να την εκτιμήσω όπως της έπρεπε :)

revqueer said...

Καλά το Splash το είχα δει μικρός άπειρες φορές!!! Αν σου εκμυστηρευτώ πως είχα πειστεί πως θα γίνω κι εγώ γοργόνα αν βραχούν τα πόδια μου τι θα μου πεις;

Υ.Γ.: δε το πιστεύω ακόμα

Υ.Γ2: αλλά πού και πού το δοκιμάζω να σιγουρευτώ.

Wrong Guy said...

Weird Science-----

ελληνικός τίτλος "Το ηλεκτρονικό Μανούλι"

καρα καλτ!

One Big DJ said...

Tis exw dei OLES...o trashoλάγνος...

Anonymous said...

Το "Ηλεκτρονικο Μανουλι" ειναι θεικη ταινια. Ειχα και γω εννοειται αντιδραση teen αγοριου με το που εβλεπα το Μανουλι. Ξερς, drooling, mumbling etc. Μουχαχα.

Bette Midler λατρευω. Και Shelley Long. Κανανε πολυ καλο διδυμο θαρρω. Α ρε ατιμο Mega.
Α και "Σεξογηινη" εννοειται πως λατρευω επισης. Εκτος απο το ματι-φαλλος. [i wonder why :P]

Keen On Boys said...

Απλά επικό πόστ!
Έχω δεί τις περισσότερες ταινίες (σαββατοκύριακα στο mega, κλασσικά)
Μικρή παράλειψη το Loverboy με τον Patrick Dempsey του Grey's Anatomy, το Weekend at Bernie's (που μια περίοδο το έπαιζαν στάνταρ κάθε μήνα) και το Bill & Ted's Excellent Adventure με τον Keanu Reeves σε νεαρή ηλικία

Περιμένω αφιέρωμα στις αισθηματικές κομεντί with a drama twist της αντίστοιχης περιόδου, όπου μεσουρανούσαν ο Andew McCarthy και η Molly Ringwald (Pretty in Pink, St. Elmo's Fire κλπ.)

nikisot said...

trelo respect omws

xipasmenos said...

Σεξογήινη λέμε ταινιάρα, και με την Νταρυλ Χανα γοργόνα θεικο...αχ τι μας θύμησες ρε συ....φοβερο ποστ....μπραβο μπουγατσο-μπισκοτάκι.....