Για να δούμε.

11.10.08 by Cookie Basher

Προσφυγή κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

Image
(με κλικ το κείμενο σε pdf)

(Αναδημοσίευση από τα blog των e-lawyer, gay super hero & το site της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.)

Χθες 9.10.2008 κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει παγκόσμια πρωτοτυπία: καθιερώνει δικαίωμα σύναψης "συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης" αποκλειστικά και μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Εξαιρώντας τα ομόφυλα ζευγάρια από την δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, η κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, σε συνδυασμό με την απαγόρευση αθέμιτων διακρίσεων (άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όπως έχει ήδη γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης συνεπάγεται επίσης παράβαση θεμελιωδών ελευθεριών του Κοινοτικού Δικαίου.

Η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής ευρωπαίων πολιτών, απαγορεύοντας τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, αρνείται την ιδιότητα του "μέλους της οικογένειας" σε πρόσωπα έχουν συνάψει σύμφωνο με ομόφυλους τους ευρωπαίους πολίτες (σε άλλα κράτη της ΕΕ) ή επιθυμούν να συνάψουν σύμφωνο στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση αποστερεί από τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη της ΕΕ, τα διευρυμένα κοινοτικά οικογενειακά δικαιώματα εισόδου, εξόδου, προσωρινής και μόνιμης διαμονής στην Ελληνική επικράτεια, όπως αυτά προβλέπονται στην Οδηγία 2004/38.

Τα νομικά προβλήματα σχετικά με τις κοινοτικού δικαίου υποχρεώσεις της Ελλάδας είχε επιγραμματικά επισημάνει το Σεπτέμβρη του 2008 και ο Επίτροπος κ. Μπαρρό, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εσωτερικές υποθέσεις. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προσφεύγει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, ώστε η Ελλάδα να άρει τις αθέμιτες διακρίσεις που εμποδίζουν σε ομόφυλα ζευγάρια να ασκήσουν τις θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες της εισόδου, εξόδου, προσωρινής και μόνιμης διαμονης στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό θα επιτευχθεί με την άρση της αθέμιτης διάκρισης και την κατοχύρωση του δικαιώματος σύναψης συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, ετερόφυλα και ομόφυλα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές της υποχρεώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Την Φιλελεύθερη Συμμαχία εκπροσωπεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Filed under , having Edit 

1 comments:

Stratos Bacalis said...

Για να δούμε τι θα δούμε...